כל מה שחשוב שתדעו על ביטוח בריאות

נכתב ע”י מערכת 2020

בימים טרופים אלו של מגיפת הקורונה המשתוללת, אפשר בהחלט לחתום על המשפט: "העיקר הבריאות". המחלה הזו הצליחה לטלטל את כל העולם ולזעזע את הכלכלה, את החינוך ואת הפוליטיקה. גם בימים כתיקונם, אין ספק שכל אדם מודע לכך שהבריאות היא חשובה, ואיש אינו ערב למה שצופן לנו עתידנו הבריאותי. לכן, ביטוחי בריאות נחשבים פופולריים ביותר, יש שיאמרו שזהו "ביטוח חובה" ממש. אין זה מפתיע שעל פי נתונים שונים, 40% מאזרחי ישראל מבוטחים בביטוח בריאות.

מפברואר 2016 חלה רפורמה חשובה בשוק ביטוחי הבריאות, במטרה למנוע כפל ביטוחי, ועל פי הרפורמה חברות הביטוח מחוייבות לכלול בפוליסה הבסיסית שני מרכיבים: בחירת רופא מנתח, וחוות דעת רפואית.

ביטוח בריאות פרטי כולל את הכיסויים החשובים ביותר לשעת חירום

את ביטוחי הבריאות בישראל מחולקים ל-3 ביטוחים שונים, וחשוב להבחין ביניהם:

א. חוק ביטוח הבריאות הממלכתי – חוק חשוב, אך בלתי מספק בגלל מצב הרפואה הציבורית בארץ. מחסור בכוח אדם ובירוקרטיה הביאו לכך שקשה להסתמך עליו במקרי חירום, וחולים רבים נתקלים בהמתנה ארוכה ובלתי אפשרית לטיפולים ולניתוחים.

ב. ביטוח שב"ן – כיסויים משלימים הכוללים טיפולים רפואיים שונים, מטעם קופות החולים. הפרמיות בקופות החולים השונות די דומות, ובדרך כלל כוללים גם השתתפות עצמית על הטיפולים השונים. הטענה העיקרית כנגד ביטוחי השב"ן היא שהם סוחטים כסף מהציבור תמורת כיסויים על טיפולים שאינם נחוצים לרוב האנשים כמו טיפולי לייזר, טיפולי אסתטיקה, רפואה אלטרנטיבית וסל הריון.

ג. ביטוח בריאות פרטי – חוזה ביטוח שמעניק כיסוי ביטוחי ופתרונות למצבים רפואיים מורכבים כמו ניתוחים והשתלות בחו"ל, תרופות יקרות שאינן נכללות בסל הבריאות או בשב"ן, ושירותים נוספים. זה מה שהופך אותו לביטוח שמספק שקט נפשי אמיתי למי שרוכש אותו – ידיעה ברורה שבשעת חירום הוא מכוסה ויהיה בידיים המקצועיות ביותר, מבלי להצטרך חלילה למכור את נכסיו או לקחת הלוואות עתק.

 

מה חשוב לדעת לפני שעושים ביטוח בריאות?

ביטוח בריאות הוא חוזה

מאחר וזהו חוזה ביניכם לבין החברה המבטחת, שמרו על הפוליסה ואל תזרקו אותה לפח. מדובר בחוזה מחייב. חברת הביטוח מחוייבת לתת לכם את הפוליסה מיד לאחר הרכישה.

מי מבטיח שאקבל את הכיסוי?

חברת הביטוח לא יכולה בשום אופן לבטל את הפוליסה, אלא אם המבוטח לא שילם את דמי הביטוח, או כמובן, הסתיר עובדה חשובה שהייתה גורמת לחברת הביטוח שלא לבטח אותו. כמובן חשוב לציין שכל תנאי הפוליסה של הביטוח הרפואי הפרטי מאושרים על ידי המפקח על הביטוח, וקיימים חוקים ותקנות שתפקידם להבטיח שהכל מתבצע בצורה חוקית והוגנת. כל שינוי בפוליסה, למשל, מחויב באישור של המפקח.

האם אשלם על כיסויים לא רלוונטיים?

לא, אחד היתרונות הגדולים של ביטוח בריאות פרטי הוא שאתם בוחרים באיזה כיסויים להיות מבוטחים. חברת הביטוח אינה יכולה להתנות את הפוליסה בקבלת כיסויים מסוימים או לכפות על המבוטח "חבילת כיסויים" שאינה מתאימה לו.

האם כל אדם רשאי להיות מבוטח בביטוח בריאות?

לא, להבדיל מביטוחי השב"ן של קופות החולים,  בפוליסות הבריאות הפרטיות עליכם לעבור תהליך חיתום, במסגרתו חברת הביטוח תבחן את מצבכם הרפואי, בעיקר באמצעות הצהרת בריאות שתצטרכו למלא. כל בקשה לשינוי הכיסוי הביטוחי בעתיד עשויה להיות כרוכה בתהליך חיתום נוסף.

חובת דיווח?

התשלום שתשלמו עבור הפרמיה נקבע בהתאם לסוגי הכיסוי הביטוחי וגם בהתאם למצבכם הרפואי. עם זאת, חשוב לדעת שהסתרה של עניין מהותי מחברת הביטוח עלולה למנוע מכם לקבל את הפיצוי או ההחזר. לכן, חשוב מאוד לדייק במילוי הצהרת הבריאות ולהתייחס אליה בכובד ראש.

עד מתי נמשכת הפוליסה ומה הם תנאי הביטול?

כל עוד הפרמיה משולמת ואתם עומדים בתנאי הפוליסה – הביטוח ממשיך. אתם רשאים לבטל את הפוליסה בכל עת, בכפוף לתנאים. חברת הביטוח, לעומת זאת, יכולה לבטל את הפוליסה רק במקרה שאתם לא משלמים או במקרה שהתגלה שהסתרתם פרט מידע בשלב החיתום.